NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Itzhak de Laat en Sven Roes doen half maart op de WK shorttrack in Seoul mee aan het individuele toernooi. Bondscoach Jeroen Otter geeft de twee de voorkeur boven Sjinkie Knegt, die pas net hersteld is van de brandwonden die hij een jaar geleden opliep.

  Hij doet in Seoul alleen mee aan de aflossing. Ook Daan Breeuwsma en Melle van 't Wout zijn daarvoor opgeroepen. Dennis Visser en Dylan Hoogerwerf vielen af.

  Nederland heeft bij de mannen maar twee startplaatsen voor het individuele toernooi. De Laat behaalde in januari bij de EK in Debrecen zilver op de 1500 meter.

  In het eindklassement eindigde hij als vierde. De 20-jarige Roes pakte anderhalve week terug bij zijn wereldbekerdebuut, in Dresden, direct zilver op de 1500 meter.

  Drie rijdsters

  Bij de dames mocht Otter drie rijdsters selecteren. Europees kampioene Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof zullen het individuele toernooi schaatsen. Xandra Velzeboer en Rianne de Vries mogen starten op de aflossing.

  De wereldkampioenschappen zijn van 13 tot en met 15 maart.

 2. Het was het weekeinde van de eerste van Jutta Leerdam, de 21ste van Ireen Wüst en toch weer goud voor Kjeld Nuis op de mijl. En ook van de eerste niet-Nederlandse wereldkampioen op de tien kilometer. De 22-jarige Graeme Fish won in een wereldrecord de langste afstand, waarop tot veler verbazing dit keer geen enkele Nederlander het podium wist te bereiken.

  De wereldkampioenschappen afstanden in Salt Lake City zitten erop en leverden de Oranje-equipe zeven wereldtitels op. "Over het algemeen waren er wel een paar dingen die een beetje tegenvallen", antwoordt bondscoach Jan Coopmans op de vraag of hij tevreden is. "Op de sprint bij de mannen hadden we wel iets meer verwacht."

  Op de 500 meter was Kai Verbij met de tiende plaats de beste Nederlander. En op de 1.000 meter reed Nuis weliswaar naar het zilver, maar de achterstand op de superieure Pavel Koelizjnikov (ook winnaar van de 500 meter) was dermate groot dat het goud voor de Nederlanders voorlopig buiten bereik lijkt. "Maar op de 1.500 meter winnen we dan toch weer", zegt Coopmans met genoegen.

  Bekijk hieronder in de carrousel de zeven Nederlandse gouden medailles:

  Nederland sloot de WK af met veertien medailles, het laagste aantal op het belangrijkste toernooi van het seizoen (WK afstanden of Olympische Spelen) sinds 2013. Toen wonnen de Nederlanders in totaal dertien plakken, al moet daarbij worden aangetekend dat de massastart destijds nog niet op het programma stond.

  Vorig jaar won Nederland zestien medailles en dat was ook bij de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang het geval.

  'Geen positieve ontwikkeling'

  Sven Kramer zei afgelopen weekeinde dat hij er geen voorstander van is dat veel Nederlandse coaches actief zijn in het buitenland en daarmee de concurrentie helpen. Coopmans is het daarmee eens.

  "Ik ben er als Nederlandse coach niet blij mee dat we kennis naar het buitenland brengen. Maar we moeten die inbreng ook niet overdrijven. Er wordt ook extra structuur gecreëerd, waardoor het beter gaat. Toch vind ik het voor Nederland geen positieve ontwikkeling."

  Jac Orie, hoofdcoach van Jumbo-Visma, vindt het niet zo'n probleem. "Iedereen is er vrij in een Nederlandse coach aan te nemen. Ik vind dat goed voor het schaatsen en de ontwikkeling ervan."

  'Heb jij ze gezien?'

  Dat Nederland iets minder wint dan de afgelopen jaren, baart Orie geen zorgen. "Je ziet maar hoe dun het is", verwijst hij naar de grens tussen winst en verlies.

  "Winnen is gewoon niet makkelijk. Je ziet hoe makkelijk je een afstand verliest. Kijk naar de tien kilometer. Die moesten we afschaffen, want die Nederlanders werden altijd eerste, tweede en derde. Heb jij ze gezien?"

  Orie ging ook nog in op het teleurstellende weekeinde van Patrick Roest. In het voorseizoen heerste hij op de lange afstanden, met onder meer baanrecords op de vijf en tien kilometer in Heerenveen. Dit weekeinde was hij geen schim van die ongenaakbare schaatser.

  Op de vijf kilometer eindigde Roest nog als vierde, waarna hij werd gediskwalificeerd omdat hij de verplichte band niet om zijn arm had. Een dag later strandde hij op de tien kilometer op de achtste plaats, met als gevolg dat hij door Coopmans uit de opstelling van de ploegenachtervolging werd gehaald.

  "Hij was hier niet goed", stelt Orie onomwonden. "Hij was zichzelf niet. Dat zag je meteen aan de manier waarop hij schaatste."

  "Ik vond het niet goed en hijzelf ook niet. Er is iets niet goed gegaan. Daar moeten we nog eens goed naar kijken. Het is vaak te complex om te zeggen: het komt hierdoor of het komt daardoor. Dat moeten we rustig gaan bekijken."

 3. Nog meer gouden medailles voor de Nederlandse schaatsers op de WK afstanden in de Amerikaanse stad Salt Lake City. Zowel Ireen Wüst als Kjeld Nuis pakten de wereldtitel op de 1.500 meter.

  Voor Wüst is het de vijfde keer dat ze goud wint op de 1.500 meter en Nuis werd al een keer olympisch kampioen op deze afstand. En met deze wereldtitel zijn ze ook erg blij.

  Jorrit Bergsma haalde goud op de massastart. Bij deze afstand starten alle schaatsers tegelijk en de eerste die over de finish gaat, wint. Schaatsster Irene Schouten reed net als Bergsma de massastart. Zij pakte de bronzen medaille.

  Bekijk hieronder de laatste minuten in de wedstrijd van Jorrit Bergsma:

  De 1.500 meter van Wüst:

  De 1.500 meter van Nuis:

  Eerder haalde Jutta Leerdam al goud op de 1.000 meter. En ook de mannen en vrouwen op het onderdeel teamsprint pakten goud.

 4. Met een verschil van slechts zeven honderdste ten opzichte van Thomas Krol legde Kjeld Nuis zondagavond beslag op zijn tweede wereldtitel op de schaatsmijl. De huidig olympisch kampioen was na afloop uiteraard uitzinnig van vreugde en maakte dankbaar gebruik van het moment om even zijn gram te halen.

  Half december kreeg Nuis te maken met een flinke griep en miste hij de NK en EK afstanden. Dat hij bij de WK in Salt Lake City aan de start mocht verschijnen, had hij te danken aan een aanwijsplaats van de schaatsbond. Daar was Team Reggeborgh, de ploeg van concurrenten Dai Dai Ntab en Koen Verweij, het niet mee eens.

  Daarop werd besloten de zaak voor te leggen aan de geschillencommissie van de KNSB, die uiteindelijk vaststelde dat de selectiecommissie correct had gehandeld om Nuis naar het WK te sturen.

  Bekijk hieronder een samenvatting van de 1.500 meter.

  "Ik denk dat ik heb laten zien dat ik wedstrijdfit ben", zei Nuis na zijn gouden 1.500 meter, daarmee verwijzend naar de zaak die Reggeborgh had aangespannen. "Ik heb daar toen geen woord over gezegd, dat is maar goed ook. Het is mijn kant op gevallen en ik heb hier laten zien dat ik het waard ben om te starten op de WK."

  'Als het moet, dan sta ik er'

  "Zo lekker, hier heb ik echt heel hard voor gewerkt", waren zijn eerste woorden bij de microfoon van verslaggever Bert Maalderink. "Ik ben echt megablij dat ik vandaag gewonnen heb."

  De laatste keer dat Nuis de schaatsmijl in wedstrijdverband aflegde, was bij de wereldbekerwedstrijden van begin december in Astana. Dat hij ruim twee maanden later in Salt Lake City toch gewoon weer de beste was, liet Nuis daarom maar één conclusie. "Het maakt blijkbaar niet uit, als het moet dan sta ik er."

 5. Schaatser Jorrit Bergsma heeft in Salt Lake City verrassend de wereldtitel veroverd op de massastart. Bergsma reed in de slotrondes weg uit het peloton en wist daarmee een sprint te voorkomen.

  Vier rondes voor het einde sloot hij aan bij de kopgroep, waarna hij een tempoversnelling plaatste en iedereen achter zich liet.

  "Ik moet gewoon een zware koers hebben en dit verliep perfect", reageerde Bergsma. "In de laatste ronde was het erop en erover."

  Bergsma's WK verliep tot nu toe teleurstellend met een achtste plaats op de vijf kilometer en een vierde plek op de tien kilometer.

  Slechts brons voor Schouten

  Bij de vrouwen slaagde Irene Schouten er niet in voor de derde keer in haar carrière wereldkampioen te worden. Schouten moest het goud laten aan de Canadese Ivanie Blondin.

  Melissa Wijfje, eerder op de avond vijfde op de 1.500 meter, reed de massastart in dienst van Schouten. Ze sprong mee met een vroege ontsnapping om de wedstrijd te controleren. Wijfje deed haar werk uitstekend, want lang duurde die poging niet.

  Schouten werd in de slotronde door verschillende rijdsters in de weg gezeten en zat daardoor in de laatste bocht te ver aan de buitenkant. Ze moest genoegen nemen met het brons, achter Kim Bo-reum en voor olympisch kampioene Nana Takagi.

  Zevende op individuele afstanden

  Schouten reed in Salt Lake City voor het eerst ook individuele afstanden op de wereldkampioenschappen. Op zowel de drie als de vijf kilometer eindigde ze als zevende. Zelf had ze, ook op die afstanden, op meer gehoopt.

  "Brons op de drie of vijf kilometer zou een overwinning zijn, dit voelt als een teleurstelling", reageerde Schouten.

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
06 12 44 46 62

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: De Tas 7
2396 VN Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.